Önkéntes Vezetői Akadémia - Sport-Önkéntes résztvevővel

2017-07-07 17:37:07 UTC

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) szervezésében a napokban rendezik meg Kazanban az első Önkéntes Vezetői Akadémiát. Nagy örömünkre szolgál, hogy hazánkat egyik önkéntesünk, Fodor Anett képviseli. Hajrá Anett, hajrá magyar sport, hajrá önkéntesség, hajrá Sport-Önként! :)

Országonként egy fő képviselhette hazájának egyetemi sportját, Magyarország esetében Fodor Anettre került a választás. Azonban mi kiváltságos helyzetben vagyunk a projektet illetően, hiszen az Európai Egyetemi Sportszövetég Hallgatói Bizottságának elnöke szintén magyar származású. Édes Anna így a nemzetközi szervezet támogatásának jóvoltából kapott lehetőséget az akadémián való részvételre, aki az EUSA mellett a MEFS Nemzetközi Bizottságát is képviseli. Anett jelenleg a 17. FINA Vizes Világbajnokságon az úszás versenyrendezésen dolgozik önkéntes területi koordinátorként, míg Anna az EYOF-on működik közre koordinátorként, többek között önkéntesek irányításában is.

Mindketten egy évet töltöttek Szlovéniában az Európai Egyetemi Sportszövetségnél (EUSA), mint projekt asszisztens, így kerültek szoros kapcsolatba az egyetemi sporttal és ezáltal a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel (MEFS). Mivel évek óta aktívak a sportönkénteség területén, számos eseményen vettek részt önkéntesként (például Európai Egyetemi Játékok és Bajnokságok, FINA és LEN események, jégkorong világbajnokságok és tornák, Ifjúsági Olimpiák és Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok, labdarúgó Európa-bajnokság), érdeklődésük a program iránt abszolút magától érthető volt.

Az akadémiára 110 résztvevő érkezett összesen 91 országból, akik egy héten keresztül tanulják ki az önkéntesek vezetésének apró részleteit. Ebben több nemzetközi szervezet is a segítségükre szolgál, mint például a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC), Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), Education First (EF), Szerb Olimpiai Bizottság és a FIFA Világbajnokság 2018 szervezői. Több prominens személy is tiszteletét tette személyesen az eseményen, mint például Oleg Matytsin, a FISU elnöke, Eric Saintrond a FISU főtitkára és Rustam Minnikhanov, Tatársztán elnöke.

Panelbeszélgetések, nyelvi- és előadástechnikai gyakorlatok, vezetői képességek erősítése, hivatalos beszédek írása, kommunikáció, logisztikai feladatok megoldása. A szervezők nem kímélik a résztvevőket, nem csoda hiszen cserébe hihetetlen jó ajándékkal jutalmazzák a legjobb tíz résztvevőt. Ami nem más, mint a következő hónapban a Tajvanban megrendezésre kerülő Universiade-ra való meghívás teljes körű ellátással a FISU csapatának tagjaként, vagy pedig a bostoni Cambridge Egyetem üzleti angol kurzusára való ösztöndíj. Reméljük a lányok minél jobb helyezést érnek el az önkéntes vezetők versenyében!